„Conexiuni și Vindecare” – lucrare științifică în Dezvoltare, educație, sexualitate, cuplu, spiritualitate, editura Universitară Danubius, 2017
Psihoterapeut specialist Andreea-Roxana Linu
Urmărind perspectiva dans-terapiei celor cinci elemente, lucrarea de față propune spre explorare sfera conexiunilor interumane și vindecarea relațiilor pe care le avem.
Prin mișcare, ritm și dans pornim un proces de investigație în care aflăm cum avem grijă de noi înșine, cum reușim să rămânem concentrați și fideli sentimentelor noastre atunci când relaționăm cu cineva și care este locul nostru într-un grup. Îndrăznind, vom afla ce se întâmplă atunci când privim dincolo de măști, cum găsim echilibrul între dependența și independența relațională și dacă suntem în stare să renunțăm la ceva ce ne aparține pentru persoana de lângă noi.
Fiind un instrument extraordinar, dans terapia integrată cu succes în modalitatea de lucru experiențială, ne va ajuta să armonizăm și să vindecăm relația cu propriul sine, cu celălalt și cu întreg Universul: cine sunt eu? cine sunt ceilalți? cine putem fi împreună?
Cuvinte cheie: experiențialism, dans terapie, cele cinci elemente, conexiuni, vindecare.
Mișcarea, ritmul și dansul se află prin tehnicile de intervenție folosite cu success în practică experiențială, fapt care ne provoacă să explorăm, să recunoaștem particularități ale relațiilor pe care le suținem și le creăm.
Mișcarea, prin actul de improvizație, în care nu există tot timpul un mesaj clar și bine definit ajută să recunoastem diferitele roluri și stări pe care le putem experimenta la un moment dat. Mișcările corporale reflectă stările emoţionale interne, iar alternarea mişcărilor poate duce la schimbări promovând sănătatea corporală, emoțională și mentală şi dezvoltarea personală (Levy apud Chyle, 1999). Mişcarea poate angaja procese psihologice legate de emoţii și le poate face mai accesibile conștiinței. Stările emoționale pot fi identificate prin urmărirea conștientă a experienței corporale. Explorarea mișcării pot fi o resursă importantă de mărire a gradului de conștientizare a propriilor experiențe emoționale. Exprimarea sentimentelor prin mișcări specifice dansului în relațiile interumane creează o senzație de trăire a propriei prezențe în corp aici și acum, dar și dincolo de timp și spațiu și putem folosi trupul pentru a vindeca spiritul ce a fost deteriorat.
Ritmul, ca element dinamic și de bază în această terapie, reprezintă stimulul care orientează procesul psihomotor, cu ajutorul căruia se execută mișcări clare, controlate în spațiu și în jurul propriului corp. Dansul, reprezintă procesul de creație, pornind de la expresivitatea particulară a corpului sensorial. (Jimenez, M. B., Blanco A. R., Musica y salud: la danza calidad de vida, p.83)
Conexiunile pozitive pe care le creăm și le acceptăm în viața noastră sunt benefice, pe când cele negative ne pot îmbolnăvi. Deoarece pentru oameni sursa principală de sănătate spirituală, sufletească este relaționarea cu semenii, relațiile și modul cum le gestionăm poate deveni o provocare. A te conecta, a crea această legătură într-un mod sănătos, a ști să emiți și să primești mesajele și semnele unei astfel de conexiuni presupune în primul rând să ai o relație cu tine benefică. Prin dans terapie este mai ușor de accesat această conexiune cu sine, deoarece dansul permite reconectarea cu experiența interioară și cu elementele inconștiente de la nivelul corporal într-o manieră artistică. Dansul este motivat de emoții și în același timp exprimă emoțiile (Chaiklin apud Leseho și Maxwell, 2010). Exprimarea emoțiilor prin intermediul dansului este organică, naturală și imediată, variațiile minore ale stărilor emoționale cauzează modificări ale mișcărilor corporale. Dansatorilor li se oferă insighturi despre lumea lor interioară unde orice sentiment este justificat și binevenit. Prin dans sentimentele profunde sunt evocate, ajungându-se la o eliberare cathartică, având ca efect transformarea stării emoționale, promovând sănătatea și dezvoltarea psihologică. (Levy apud Leseho, Maxwell, 2010).
Accesarea conexiunilor interumane prin practica 5 Rhythms și accesând harta celor 5 elemente: Lemn, Foc, Pământ, Metal, Apă cu organele corespunzătoare, ne va conduce către diferite porți ale ființei noastre și vom reuși să echilibrăm și să vindecăm legătura dintre corp, inimă și minte în fiecare relație pe care o avem.
Cele 5 ritmuri sunt flowing, staccato, chaos, lyrical și stillness, iar fiecare ritm este un profesor pentru multe aspecte ale vieții de zi cu zi.
O fotografie organică în mișcare – harta conexiunilor și a vindecărilor –
Sfera conexiunilor abordate în ritmul Flow ne direcționează către relația cu propriul sine, cu pielea noastră. Căutăm să ne menținem picioarele vii, iar acea parte vie care există în corpul nostrul să o mișcăm, să o trezim. Ești flexibil, te miști cu ușurință și lejeritate în jurul obstacolelor, precum apa, plin, expansiv cu blândețe, fără să te lași distras sau întrerupt sau să intri în coliziune. În conexiunea cu sine pe care o (re)creezi ești împământat și centrat, relaxat și simți în mod instictiv unde să te miști, unde merge energia și nu i te opui.
Opusul flow-ului este inerția, când simțim o senzație de închistare, apăsare și când ne încăpățânăm să rămânem într-o situație sau într-un context anume, iar frica, stresul, panica și spaima nu ne lasă să producem nici o schimbare. Pentru a ieși din această stare de inerție în relația cu tine este nevoie de mișcare, de prezență vie și de voința de a te mișca în noi structuri și pattern-uri de conștientizare, de experimentare și exprimare de sine. Relația cu propriul sine este reflectat și în modul în care ne ținem în brațe, un lucru greu de realizat pentru unii.
În ritmul Staccato este vorba despre a face și despre a acționa în relație, nu doar despre a vorbi sau a gândi. Știm ce dorim și ne definim relațiile, limitele, ne concentrăm, îl punem în desfășurare și ușor, ușor îl extindem cu precizie și claritate. Relația pe care o construim în acest ritm are o energie hotărâtoare, iar tot ceea ce am învățat în partea de Flow aduce în prezentul nostru toată atenția și centrarea. Elementul predominant este lemnul hrănitor, concentrat spre creștere, dezvoltare aici și acum.
Conexiunile produse sau dezvoltate cu ajutorul ritmului Chaos reprezintă zona contrariilor, a polarităților relațiilor noastre. Gabrielle Roth definește acest ritm drept “poarta către mintea intuitivă, partea din noi care deține cheile destinului nostru, a scopului nostru, a contribuției pe care o avem de adus în lume, prezentă și individualitatea noastră”. Iubirea, onoarea, compasiunea oferite de partea pozitivă a elementului Foc din această hartă ne permite să ne accesăm partea intuitivă și să renunțăm la modul rational, liniar de a gândi și de a realiza ceva. Implică stabilitate, constanță, protecție și dorința de a ne trăi visurile și viziunile, de a elibera toate formele de energie blocată din corpurile noastre și din relațiile care nu ne sunt benefice. Acceptăm și ne abandonăm. Abandonăm indeciziile, blocajele, tiparele legate de trecut, emoțiile negative, ura, regretul, graba, nerăbdarea, cruzimea pentru a fi prezenți și clar cu tot ceea ce am creat în Flow, apoi în Staccato.
Am ieșit din Chaos, iar creativitatea și acceptarea de sine apar într-o lumină spre a explora relațiile, jocul și entuziasmul în Lyrical. Elementul Pământ din această hartă permite manifestarea deschiderii și încrederii ca atunci când după o furtună iese soarele. Avem elan și aripi după ce am renunțat la acele lucruri care ne țineau prinși la pământ. De aici putem învăța cum să dăruim în relațiile noastre, să ne detașăm, să nu constrângem deoarece sinele nostru este realizat. Ne bucurăm și sărbătorim.
Precum și numele acestui ritm, Stillness, aici ne regenerăm și aducem relația în adâncul înțelepciunii interioare, repaos, liniște și calm. Seninătatea, starea de prezență totală, unde nu există strategii, agende sau agitație mentală, relația cu toate conexiunile produse devine o sursă de inspirație. Accentul este pus pe respirație, să devenim una cu ea, mișcările devin lente pentru a intra într-o stare de prezență totală și de gol.
Referințe bibliografice:
- Jimenez, M. B., Blanco A. R., 2005, Musica y salud: la danza calidad de vida, Editura Universidad de la Rioja ;
- Clyde, F., 1999, Applying creativity. Dance/Movement Therapy and the creative process. Columbia College Chicago;
- Leseho, J.,Maxwell, L. R., 2010, Coming alive: creative movement as a personal coping strategy on the path to healing and growth. British Journal of Guidance & Counselling, Vol 38, No. 1;
- www.delcuerpo.com